h

Heb jij niets te verbergen? Stop de sleepwet!

5 februari 2018

Heb jij niets te verbergen? Stop de sleepwet!

Foto: SP

Wat vind jij van de sleepwet? Moet de wet niet beter? Laat je stem dan horen op 21 maart 2018!

Het referendum over de zogenoemde ‘sleepwet’ vindt plaats op 21 maart 2018, samen met de gemeenteraads verkiezingen.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de sleepwet genoemd, breidt de rechten van de nederlandse veiligheidsdiensten (AIVD) flink uit. Door deze wet mag de AIVD straks het internetverkeer op grote schaal aftappen.

De wet is op 11 juli 2017 door de Eerste Kamer aangenomen. Door de nieuwe wet mag de AIVD vanaf 1 januari 2018 massaal de communicatie van smartphones, computers en al het andere internetverkeer van grote groepen onschuldige individuen onderscheppen. Het sleepnet wil dus zeggen dat grote hoeveelheden communicatie opgevangen worden, om er vervolgens doorheen te kunnen grasduinen, op zoek naar bekende of onbekende doelen, steekwoorden en dergelijke.

De SP is tegen deze wet, omdat die een te grote inbreuk op de privacy van onschuldige burgers vormt. Wij staan hierin niet alleen. Onder andere de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Amnesty International zijn tegen de wet.

De grootste veranderingen zijn:

  • Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden als er een verdacht persoon in woont.
  • Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehacked worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of pacemaker.
  • Er kan een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst te analyseren.
  • Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet.

Zie de site Geen Sleepnet! (opgezet door onder andere Bits of Freedom)

ROOD. Jong in de SP

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier