h

Klimaatrechtvaardigheid ook voor Appingedam

7 oktober 2018

Klimaatrechtvaardigheid ook voor Appingedam

Foto: SP

Zaterdag 6 oktober sprak Lilian Marijnissen op de SP-klimaatconferentie in een volle fabriekshal van de voormalige electriciteitsfabriek in Haarlem. Ze riep op tot klimaatrechtvaardigheid. Dat betekent: de rekening leggen daar waar die hoort, bij de grote vervuilers. Het huidige klimaatbeleid werkt niet en is onrechtvaardig. De uitstoot van Nederland wordt niet minder en de grote vervuilers worden ontzien terwijl huishoudens de rekening betalen.

Een conferentie met als insteek "een groene en een sociale revolutie!!!" Waar verschillende sprekers hun visie op het huidige klimaatbeleid lieten zien met voorstellen voor alternatieven.
Tijdens de SP-klimaatconferentie bleek dat er genoeg rechtvaardige oplossingen zijn. Maar dan moeten we er wel samen voor kiezen. Het is tijd voor klimaatrechtvaardigheid.
Op uitnodiging van de SP spraken Kees Willemen uit Onderdendam en Klaas Ebels uit Appingedam. Zij hebben beiden een onveilig huis door gaswinning, en hebben een eigen energie-coöperatie opgezet.
Deze gaswinning heeft in Appingedam er ook voor gezorgd dat bijna de hele wijk Opwierde-zuid op nominatie staat voor sloop/nieuwbouw. Deze wijk wordt nu een “proeftuin” voor het wonen zonder gasaansluiting.
Met Stadscoöperatie Eendracht lieten ze zien hoe het alternatief er uit zou moeten zien in Appingedam voor klimaatrechtvaardigheid. Met het opwekken van duurzame energie door bijvoorbeeld zonnepanelen en kleine windmolens. Door dit lokaal te gaan doen en te houden kan hiervan ook lokaal geprofiteerd worden.

Reactie toevoegen

U bent hier